Saturday, November 26, 2016

seznam po seznamů

Konečně jsem se vrátila domů. Dnes, měl jsem 12 hodin meditovat a plánovat, jak se budu učit tento jazyk. Budu potřebovat vytrvalost.

Nepříjemný vytrvalost.

Napsala jsem seznam po seznamu. Nápady, pravidla, plány...který můj svobodný duch to nikdy nebude poslouchat. Jsem si důvěrně vědoma, mám tuto chybu, nebo jak tomu říkáte. To je pro mě velmi nepříjemné, že jsem se často nepodaří se mi nepodaří dokončit projekty.

Přetrvávající praxe, malé vítězství, čílené zpětné vazby. Můj trifecta jazykového učení. Udělám to. Ale jsem si jistý, že to nebude kvůli dokonalé poslušnosti (otroctví) na mých seznamech. 


5 comments:

  1. try to keep in mind, that you are woman, so use fem. shapes. like instead of 'napsal' use 'napsala', instead of 'byl' 'byla'

    ReplyDelete
  2. Jsem se vrátila domů?
    Napsala jsem...?
    Jsem důvěrně vědoma?
    Jsem se často nepodařa?

    To je správně? Něco chybí?

    ReplyDelete
  3. Oh to be male. That would solve this problem. But create plenty of others ;-)

    ReplyDelete
  4. "Jsem se vrátila domů", "napsala jsem" are perfectly correct.

    "Jsem důvěrně vědoma" is fine, too, only it's reflective, so it should be "Jsem SI důvěrně vědoma" (like in "Jsem SE vrátila").

    "Jsem se často nepodařa" is a nonsense. The main issue here is that in Czech we sometimes "shift the blame" and say that something happened on its own, so we would say "že (ono) se mi nepodaří dokončit projekty".

    I'm amazed by the courage and verve you have, speaking and writing in Czech! Great job. If there's any help to be provided, ask away. I just don't want to daunt you by pointing out too many mistakes :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On the contrary! I decided a long, long time ago that embarrassment is not even close to the worst feeling that exists. Mastering Czech is my "quest", and it will not be daunting to point out all the mistakes. WHICH THERE ARE MANY. If I feel depressed about my language proficiency, I can of course always just chat for a while with some nonnative English speaker, to boost my morale and make me feel smart, hahaha.

      Seriously, I really love any feedback you have, and I don't take it personally. So please comment as much as you like, correcting everything you can.

      Delete